בוקובינה והשואה: פרק אפל במזרח אירופה


בוקובינה, אזור הממוקם בצומת הדרכים של מרכז ומזרח אירופה, יש שטיח עשיר של מורשת והיסטוריה רב-אתנית. בוקובינה, המאוכלסת בתערובת של רומנים, אוקראינים, גרמנים, יהודים, פולנים, הונגרים וקבוצות אתניות אחרות, הייתה ידועה בדו-קיום היחסי שלו. עם זאת, במהלך מלחמת העולם השנייה, הפכה הארץ הזו למוקד של השואה, השמדה שיטתית של שישה מיליון יהודים על ידי המשטר הנאצי.

רקע: הקהילה היהודית של בוקובינה

מסוף המאה ה-18 ועד לסוף מלחמת העולם הראשונה הייתה בוקובינה חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית. בתקופה זו גדלה הקהילה היהודית באזור הן במספר והן בהשפעה. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, כ-100,000 יהודים התגוררו בבוקובינה, בעיקר במרכזים עירוניים כמו צ'רנוביץ (היום צ'רנוביץ באוקראינה), שכונתה לעתים קרובות "ירושלים של בוקובינה".

כיבוש ורדיפה של הנאצים

עם תחילת מלחמת העולם השנייה, מיקומה הגיאופוליטי של בוקובינה הפך אותה לשדה קרב עבור מעצמות שונות. ב-1940, בעקבות הסכם מולוטוב-ריבנטרופ, חלקה הצפוני של בוקובינה סופח לברית המועצות. עם זאת, בשנת 1941 פלשה גרמניה הנאצית, לצד בעלת בריתה רומניה, לברית המועצות וכבשה את צפון בוקובינה.

פעם היו תחת השפעה נאצית, צעדים אנטי-יהודיים יושמו במהירות. אלפי יהודים מבוקובינה גורשו לטרנסניסטריה, אזור בין הנהרות הדניסטר ובוג, שם התמודדו עם עבודת כפייה, רעב והוצאות להורג המוניות. בנוסף, רבים מיהודי בוקובינה נשלחו למחנות ריכוז והשמדה בפולין הכבושה בידי הנאצים.

תפקידה של רומניה

חיוני להדגיש את תפקידה של רומניה, בעלת ברית בציר של גרמניה הנאצית. תחת הנהגתו של המרשל יון אנטונסקו, רומניה נטלה חלק פעיל בשואה, במיוחד באזורים כמו בוקובינה ובסרביה. השלטונות הרומניים שיתפו פעולה עם הנאצים, יישמו את צעדיהם האנטישמיים והשתתפו בגירוש ההמוני של יהודים.

הישרדות והתנגדות

למרות החושך של הזמנים הללו, צצו סיפורי הישרדות והתנגדות. במקרים מסוימים, בוקובינים לא-יהודים עזרו להסתיר את שכניהם היהודים, תוך סיכון חייהם שלהם. היו גם מקרים של התנגדות יהודית, פסיבית ואקטיבית, נגד הרודפים.

בוקובינה שלאחר המלחמה

סוף מלחמת העולם השנייה הביא גבולות חדשים לבוקובינה. החלק הצפוני הפך לחלק מהרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית האוקראינית, בעוד החלק הדרומי נשאר עם רומניה. רבים מיהודי בוקובינה ששרדו היגרו, ביקשו לשקם את חייהם הרחק מהזיכרונות הרודפים של השואה. כיום, האוכלוסייה היהודית בבוקובינה היא רק חלק קטן ממה שהייתה פעם.

זוכרים את השואה בבוקובינה

השואה בבוקובינה היא עדות לסכנות של שנאה בלתי מבוקרת, אפליה וטוטליטריות. כיום, אנדרטאות ומוזיאונים באזור משמשים תזכורת נוקבת לזוועות שבוצעו ולחייהם שאבדו. מאמצים של היסטוריונים, ניצולים והדור הצעיר מבטיחים שזיכרונותיהם של הקורבנות יישמרו, ולקחי ההיסטוריה לעולם לא יישכחו.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *